Mi a krízis?

Mi a krízis?

A krízishelyzet G. Caplan (1964) szerint egy olyan pszichológiai értelemben kritikus helyzet, amely az egyén számára érzelmileg megterhelő, különösen fontos az adott időintervallumban, nem elkerülhető, a személynek muszáj szembenéznie vele, az összes figyelme és erőfeszítése a problémamegoldásra fókuszál, de az eddig meglévő megküzdési mechanizmusaival a személy képtelen megoldani a nehézséget.

A krízishelyzet és a súlyos konfliktushelyzet közt csak egy vékony határvonal található. Mindkét nehézség mélyen gyökerezik érzelmileg, az aktuális helyzetben minden mást felülír, a figyelem csak oda irányul. Jellemzőik, hogy nem lehet kibújni alóla, a megoldási erőfeszítéseket nem lehet elkerülni. A különbség a két helyzet közt, hogy a komoly konfliktushelyzet átmenetileg vagy tartósan, de megoldható az egyén számára valamilyen formában. A krízisben lévő személyek tudatállapota beszűkül, pszichés egyensúlyuk teljesen felborul. A krízis fordulópont az egyén számára, felosztja a személy élettörténetét. A krízishelyzetben benne van az intenzív fejlődés lehetősége, valamint a bukás, a tartósan sérült állapot esélye is.

Mit tehetünk karantén helyzetben a krízissel?

Fontos informálódni, de csak hiteles forrásból, érdemes meghatározni, hogy naponta mennyi hírt olvasunk a számunkra megbízhatónak gondolt forrásból, pl.: WHO. Kifizetődő, ha azokra a dolgokra koncentrálunk, amelyek felett van kontrollunk. Ilyen hogy mennyit alszunk, hogyan eszünk, mennyit mozgunk, alaposan kezet mosunk, otthon maradunk. Mindenképpen maradjunk kapcsolatban szeretteinkkel, barátainkkal, kávézzunk online vagy beszélgessünk videohívásban. Legyünk türelmesek magunkkal szemben, fogadjuk el, hogy nem biztos, hogy most leszünk a leghatékonyabbak. Jelenleg az újonnan kialakult helyzethez is alkalmazkodunk, ez ugyanolyan munkának és megterhelésnek számít, mint mikor ténylegesen a munkánkat végezzük. Találjuk meg a módját, hogyan tudunk segíteni egymásnak (online korrepetálás, időseknek bevásárlás, varrjunk szájmaszkot) bármi jó, amivel növelhetjük hatékonyságunkat. Játszunk sokat! Az online játékok elérhetőek az interneten, barátokkal találjunk ki közös kihívásokat, játékokat, otthon társasozzunk!

forrás: Árkovits Amaryl, Csürke József, Osváth Péter, Vörös Viktor (2009). Mindennapi kríziseink. A lélektani krízis és a krízisintervenció kézikönyve. Oriold,
Budapest.

Szerző: Puskás Nikolett